zondag 15 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 18 - Middelburg naar Breskens

Zaterdag 14 juli - Met de 'Blauwe Golf" door het kanaal en oversteek naar Breskens

  • Middelburg - Breskens 8 zm - totaal 244 zm 
  • Vertrek 14.15 h. Aankomst 17.45 h.
  • Wind: NNO 2-3  
  • Weer: Zonnig, 26 gr. C.
We gaan 's middags pas varen naar Breskens en maken nog een aardige fietstocht. Eerst om half tien een ontbijtje bij de HEMA, krant halen en op weg naar Veere. 's Zomers altijd veel dagjesmensen, maar de drukte viel eigenlijk wel mee. Bij de jachtclub eeb kop koffie, wandelen langs de Campveersche toren en genieten van het mooie zicht op het Veerse Meer.



Bij bakker Bliek 4 bolussen gekocht om mee te nemen aan boord, nog een half uurtje slenteren tussen de toeristen en een foto gemaakt van het mooie stadhuis van Veere.
Als je genoeg geld meebracht had je hier een mooie trouwplechtigheid, maar wij hadden in 1972 genoeg aan het zaaltje van de kerk in Vlissingen


Terugfietsen is een makkie met die NO wind en we zijn ruim op tijd weer aan boord om de Blauwe Golf van 14.37 h. te halen.  Er liggen al wat bootjes voor de stationsbrug te wachten en mooi op tijd draait de brug. Bij de SChroebrug 10 min. wachten en dan in een half uurtje naar Souburg. De bedoeling is dat je 8 km/uur vaart, maar als de voorste harder vaart, dan volgt de rest als een sliert eendjes en ben je dus te vroeg bij de volgende brug. 



In Souburg bij de brug staan Feike en Marijke te zwaaien, leuk ! 
In het begin van deze eeuw was er sprake van dat deze prachtige brug gesloopt zou worden, omdat 2 km zuidwaarts de half hoge brug is gemaakt. Maar de bewoners van West- en Oost-Souburg kwamen hevig in verzet, gesteund door allerlei maatschappelijke organisaties. De brug kon behouden blijven als fiets- en voetgangersbrug en ze ligt er nog steeds mooi bij.




Even verderop was, tot eind jaren zestig, aan het kanaal de zwemschool gevestigd. Ineke en Ap hebben hier hun A & B gehaald. Het water was niet altijd even schoon, maar wel lekker warm want aan de overkant werd het koelwater van de PZEM electriciteits centrale geloosd in het kanaal.


Het complex is mooi gerestaureerd en is nu in gebruik als haventje voor de (wedstrijd)roeisloepen van de zeevaartschool. Maar die zijn nu richting Harlingen denk ik voor de HS race naar Terschelling

Bij de de Keersluisbrug moeten we een kwartiertje wachten i.v.m. bussen van en naar het station.
Om 15.45 zijn we door de laatste brug, de 5-bruggen tocht in een uurtje, netjes hoor.
Direct aan bakboord ligt de jachthaven WSV De Schelde, een prima en betaalbaar alternatief voor de dure De Ruyter marina. En op loopafstand van het centrum van Vlissingen en het NS station.

Bij de werf van Amels / Damen ligt een afgebouwd megajacht van een of andere oligarch uit Rusland of Dubai. Veel marineschepen worden er niet meer gebouwd, ik geloof dat er nu een Europese tender loopt voor 6 Nederlandse en Belgische mijnenjagers.



Even verderop is de nieuwe vissershaven. Aan de kop van de haven ligt de ARM15, een van de grootste, zwaarste boomkor kotters ooit gebouwd. Je wordt gewoon niet goed als je je bedankt wat een schade die zware boomkor en kettingen aan de zeebodem aanrichten. 



De grote sluis staat al open, we schutten ruim twee meter naar boven, want het is HW. In de buitenhaven de kluiver uitgerold, aangemeld bij Ch.14 Post Vlissingen en in een uurtje de Westerschelde overgestoken. Twee grote containerschepen laten we ruim voor ons langs lopen. 



Om 17.45 h. meren we af in box Q11 (ik hoopte op box Q65....), nemen een afmeerborrel en maken een lekkere preistamppot klaar. 
We zijn te moe om nog naar Breskens te gaan om een terrasje te pakken. Dat doen we morgen in Blankenberghe

1 opmerking:

  1. Hallo Ap en Ineke,we zijn door onze buren uitgenodigd om morgen te gaan zeilen.
    We starten in st annaland.
    Ik denk, ik kijk even op jullie site om te weten of er een beetje wind staat.
    Jullie schrijven nog steeds met passie over jullie beleven op en naast de boot.
    Mijn Ineke krijgt de komende maand 2 nieuwe lenzen. Dus we blijven wat in de buurt. Dus effe zeilen en eind van de week naar de Gentse feesten,naar onze vriend Rein en verhalenvertelster Veerle Rogge.wordt weefr smullen. Fietsen achterop en de volgende dag fietsen langs de Schelde en Deinze.

    Vrolijke groet, Henk

    BeantwoordenVerwijderen