Woensdag 4 juli - Het blijft mooi zeilweer
- Hellevoetsluis - Tien Gemeten - Ooltgensplaat 26 zm - totaal 182 zm
- Vertrek 10.45 h. Aankomst Tiengemeten 12.30 h.
- Vertrek Tien Gemeten 15.30 h. Aankomst Ooltgensplaat 18.30 h..
- Wind: NO krimpend naar NW 1-3 , soms windstil
- Weer: Onbewolkt, zonnig, 24 gr. C.
Op de route naar de Haringvlietbrug ligt het eiland Tien Gemeten. Vanaf 1997 is het eiland teruggegeven aan de natuur en nu zwaaien Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer daar de scepter.
Dit jaar is er een kleine aanlegsteiger gemaakt aan de ZW kant in een van de twee voormalige aardappel- en bietenhavens. Nu kunnen ook zeilers overdag afmeren en zijn we niet meer afhankelijk van de Natuurmomenten veerpont.
Dat gaan we dus doen.
Er staat weinig wind op het Haringvliet, maar het kon er voor de afsluiting flink spoken. Namen als Hellegat, Vuile Gat en Kwaden Hoek duiden daar op.
Na een uurtje beetje zeilen en dobberen zijn we het zat en starten de motor. De IJsvink blijft het nog even proberen, maar vergeefs.
Om half een varen we het smalle geultje van het nieuwe haventje in. Het is mooi aangelegd, gelukkig mag je er alleen overdag liggen, anders zou het snel vol liggen met langliggers.
In 1994 is het eiland door de provincie officieel aangewezen als natuurontwikkelingsgebied, ik dacht als compensatie voor het aanleggen van d Maasvlakte. In 1997 werd het overgedragen aan Natuurmonumenten,[ Het eiland telde toentertijd vijftig inwoners en tien grote boerenbedrijven. In de jaren negentig zijn alle boeren uitgekocht, waardoor zij elders in Nederland een nieuw akkerbouwbedrijf konden beginnen.
In 1997 is gestart met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond in natuurgebied.De vaak al generaties lang op Tiengemeten woonachtige boerengezinnen werden hierbij gedwongen hun boerderij op te geven. Omdat Natuurmonumenten in eerste instantie beweerde dat het eiland volledig aan de natuur teruggegeven zou worden en ook afgesloten zou worden voor bezoekers, gingen de meeste boerengezinnen hier uiteindelijk mee akkoord. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland. De overige tien bewoners zijn gebleven.
Het eiland was tot 2001 privébezit. De regels voor de openbare weg, zoals rijbevoegdheid en autoregistratie voor voertuigen die op het eiland bleven, waren hier niet van toepassing. Doordat geen wegenbelasting betaald hoefde te worden en reparatie op locatie duur was, werden veel nog net rijvaardige auto's naar het eiland gebracht om daar zonder kenteken rond te rijden.
Het eiland is een oase van rust en je kunt er schitterend wandelen. Natuurlijk is er het onvermijdelijke bezoekerscentrum, ongeveer een half uur lopen van het haventje. En er zijn toch een paar boerderijen omgebouwd tot vakantiehuisjes en een zorgboerderij. De vele kreken en meertjes op het eiland zijn ontstaan na het doorsteken van de dijk aan de zuidkant.
Na een flinke wandeling, dan wel een klein ommetje in de hete zon komt iedereen rond half vier weer terug. Zeker een plek om terug te komen en een lange wandeling te maken.
De wind is inmiddels wat aangetrokken en we zeilen snel naar de Haringvlietbrug. De NB's met een doorvaarthoogte van 10,50 m. kunnen ruim onder de brug van 13,50 m. doorvaren.
We kunnen direct de Volkeraksluis invaren en een half uurtje later varen we het mooie havenkanaal van Ooltgensplaat binnen. De havenmeester heeft voor iedereen een boxje, voor elf euro een ligplaats met mooi sanitair en walstroom, er staan mooie picknick tafels en de gezamelijke afmeerborrel is bijzonder gezellig.
Het dorp zelf is bijna uitgestorven alleen het cafetaria en de EmTe supermarkt zijn open, dus er kan nog snel wat eten en drinken worden ingeslagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten