vrijdag 20 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 22 - Fietsen naar Nieuwpoort

Woensdag 18 juli

Het is weer zonnig en er staat een windje uit het WZW. We kopen 4 mooie verse tongetjes bij de vismijn aan de jachthaven, vanavond in de koekepan met een stokbroodje.
Op weg naar het station komt een lange stroom frigobox-toeristen ons tegemoet.


Bij het station kun je fietsen huren bij Fietspunt, gerund door mensen van een sociale werkplaats. Heel praktisch, je huurt hier voor 24 uur, "ja meneer en madam, morgen om 12.07 uur terug alsjeblieft"



We fietsen langs de boulevards van Oostende en Middelkerke richting Nieuwpoort. En ja, die massale hoogbouw langs de Belgische kust is niet mooi, maar de toeristische infrastructuur is prima verzorgd. Brede wandel/fiets boulevards, toiletten met een 'kuisvrouw', bankjes, om de kilometer staat een post van de strandwacht en de Kusttram brengt je bij de meest rustige stranden.


Richting Nieuwpoort fiets je langs stukjes natuurgebieden zonder bebouwing en zelfs door een stuk natuurgebied aan de rechteroever van de IJzer. In Middelkerke eten we lekkere pannenkoeken met een pot thee.
Bij Middelkerke komt een groot bunkermuseum 'batterij Aachen' compleet met 3D beelden en surround ervaringen.


De kortste weg naar Nieuwpoort is met de "overzet" over de monding van de IJzer. Maar dat hadden meer mensen bedacht :


Nou ja, 't vakantie en iedereen heeft goede zin
De grote en luxe jachthavens van Nieuwpoort liggen een kwartiertje lopen van de stad, in de buurt van de sluizen van de IJzer. Je kunt hier de Belgische vaarwegen op met gestreken mast.
We fietsen naar de pieren aan de havenmond. Ik denk dat Nieuwpoort de langste staketsels heeft van de 3 Belgische kustplaatsen. Het is er gezellig druk en voor Euro 2,50 mag je een uurtje kruisnetvissen. Dat werd ook veel gedaan op de westelijke havenpier van Vlissingen en dan kon je een goed maaltje vis opvissen. In Nieuwpoort blijft het bij een paar sardientjes en krabben. Het plezier is er niet minder om.


Leren zeilen in Optimisten doen ze hier gewoon voor de kust, ook al staat er soms 2 knopen stroom. Nieuwpoort is het zeilcentrum van Belgie.


We kopen wat flesjes water en bananen voor de terugreis en fietsen een stukje langs de IJzer, een berucht gebied uit de WO1, met o.a. een indrukwekkend loopgravenmuseum in Diksmuide. Maar daar zijn we in 2011 al geweest, nu willen we langs het Plassendale kanaal fietsen, de verbinding tussen Nieuwpoort en Oostende en Brugge. Helaas pakken we de verkeerde kant van het kanaal en fietsen over karresporen van het oude jaagpad.


Bij de eerste de beste brug slaan we linksaf richting Middelkerke. Er is een stevige zeebries opgestoken, dus weer wind tegen ! Op de boulevard even uitrusten bij het beeldje van Urbanus !


Tegen acht uur zijn we in Oostende. Aan de wanden van de 'gaanderijen" is een erg mooie fototentoonstelling 'Maurice Antony en de visserij', schitterende, rauwe foto's van het harde vissersleven tussen 1918 en 1940.


Om half negen zijn we eindelijk bij de jachthaven. Toch 40 km gefietst op simpele huurfietsen !
Maar de beloning is rijk: lekkere tongetjes met stokbrood en een goed glas witte wijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten