dinsdag 10 juli 2018

2018 Zomervakantie Dag 11 - Schelpenhoek naar Middelburg

Zondag 8 juli - Onderwaterschip poetsen en rustig zeilen naar Middelburg

  • Schelpenhoek - Middelburg 12 zm - totaal 236 zm 
  • Vertrek 12.30 h. Aankomst 15.40 h.
  • Wind: Oost 2-3 krimpend Noord 3
  • Weer: Licht bewolkt, zonnig, 26 gr. C.
Om 8 uur wordt ik wakker van  vijf 16 m2 zeiljachtjes die rond ons schip zeilen. In elke boot 4 Belgische pubers en een instructeur. Heel geconcentreerd moeten ze afwisselend overstag en gijpen. prachtig gezicht in de ochtendzon.
Rond 9 uur laat ook Ineke zich zien, ontbijtje met een eitje en daarna gauw het water in. De nieuwe, brede en diepe zwemtrap bewijst z'n nut. Rondom poetsen we de waterlijn en voor een deel ook het onderwaterschip. 


Het water is 23 gr. C, ik sta tot m'n middel in het water. Altijd een heerlijk klusje. Sinds een jaar of 6 wordt het Veerse Meer bij HW doorgespoeld met schoon water uit de Oosterschelde, daardoor is de waterkwaliteit erg vooruit gegaan. Binnen een paar jaar gaat dat ook gebeuren in de Grevelingen middels 6 doorlaten in de Brouwersdam en de al bestaande doorlaat in de Grevelingendam. Er zou dan een getijverschil van -25 cm tot +25 cm ontstaan. Moeten alle jachthavens aan de Grevelingen dan drijvende steigers krijgen ?
Een zeesluis in de Brouwersdam is voorlopig afgeblazen want dat heeft geen economisch belang en is erg duur. Begrijpelijk maar jammer.

Om half een gaan we anker op en zeilen rustig richting Veere. De wind zit in de oosthoek en we kunnen lekker zeilen. Het is redelijk druk op het meer, ik denk dat de Belgen al vakantie hebben. Waar vroeger het Zilveren Schor lag en het Buitencentrum van de zeevaartschool, zijn nu een stuk of 12 lelijke, twee verdiepingen hoge vakantiehuizen gebouwd. 

Maar Veere ligt er weer prachtig bij met het sierlijke stadhuis en de Campveerse toren.


We varen het kanaal door Walcheren in en zien bij het sluisje een lichtkrant. We lezen dat de sluis op zaterdag en zondag gestremd is vanwege werkzaamheden aan de brug en op weekdagen maar 4 keer per dag draait. Er liggen ook geen andere boten, dus we draaien om en besluiten om in het jachthaventje aan het kanaal te gaan liggen. Dan moet Ineke maar met de bus naar  Middelburg. De havenmeester weet echter niets over een stremming, dus ik roep op kanaal 18 de sluis maar op. "Geen probleem meneer, over 10 minuten ga ik schutten" Had ik nu maar direct de sluis opgeroepen. We maken snel los en zijn ruim op tijd in het sluisje om mee te schutten.
Als je maar lang genoeg naar de lichtkrant kijkt dan lees je dat de stremming pas in oktober in gaat.
En ik had natuurlijk beter moeten weten, want de sluis van Veere heeft helemaal geen brug !!


Op de foto de stompe toren van de grote kerk. Mert de bouw van de O.L. Vrouwenkerk werd in 1479 begonnen. De toren moest hoger worden dan de 91 m. hoge Lange Jan in Middelburg, maar eind 15e eeuw was het geld op en bleef de toren op de huidige hoogte. De kerk is nu een mooi cultureel centrum.

Het schutten in het mooie oude sluisje (in 1872 gebouwd als toegang tot het open Veerse meer en de Oosterschelde) draait snel.

Met de zwakke oostenwind proberen we te zeilen, maar langs het jaagpad staan zo veel bomen dat er weinig wind op het kanaal overblijft. Half uurtje op de motor naar Middelburg. Het gras op de kanaaldijk staat er verdord bij, er is de laatste zes weken nauwelijks regen gevallen in Zeeland. Maar de Lange Jan staat er pront bij.


Om 15.40 h. meren we af aan de passantensteiger bij het havenkantoor.
De Spijkerbrug draait pas om 16.15 h., hoog tijd voor een 'koffie speciaal' bij het clubhuis van WSV De Arne. 

"Koffie Speciaal" en dat voor 3,50 !

We krijgen box 34 aan de Kinderdijk, tegenover een aantal VOC huizen aan de Rouaanse kade. We liggen hier prima, vlak bij het centrum en het NS station.

Ineke neemt de trein van 17.00 h. Ze heeft een beetje pech want door werkzaamheden moet ze van Zwijndrecht naar Schiedam met de snelbus.
En Ap maakt nog een wandeling door het mooie gebied rondom de Kuiperspoort.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten