zaterdag 14 juli 2018

2018 Zomervakantie Dag 12 t/m 16 - "A trip down memory lane"

9 t/m 13 juli - Splitsen, klussen, ringrijden en fietsen

Maandag 9 juli
Aan boord is altijd wat te klussen. Ineke is tot donderdag in Leidschendam voor de laatste dagen op school en Ap heeft het rijk alleen. Het is een frisse dag, ik doe rustig aan en doe wat klusjes aan boord. De Schone Waardin ligt er prima bij in Middelburg, naast een mooi  kwarttonner Waarschip.


Elk uur komt de platte, open rondvaartboot voorbij en hoor ik dat de binnenstad van Middelburg en veel huizen aan de Rouaanse kaai op 17 mei 1940 zijn verwoest door Duitse bombardementen en beschietingen, 'Het vergeten bombardement'.  Een Frans garnizoen dat gelegerd was in Middelburg weigerde zich over te geven. Dat vonden de nazi's niet leuk en dus werd de hele binnenstad verwoest. Er is een aardig boek verschenen over de periode na de verwoesting: "Herinneringen aan een verdwenen stad". In dat boek staat ook een verhaal van Ineke's moeder die in de oorlog aan het Arnemuids Voetpad woonde



Op de markt in Middelburg is een mooie boekwinkel / lunchroom, De Drukkerij. Heerlijk een uurtje rondgezworven, en een lekkere tosti met zeekraal gegeten. Tja, soms moet je jezelf verwennen.


Dinsdag 10 juli
Om elf uur een OV-fiets gehaald op het station van Middelburg en over het jaagpad naar Vlissingen gefietst.
De landvasten zijn inmiddels 18 jaar oud en zijn stug en hard geworden door zon en zeewater.
Bij zeilmakerij Van de Gruyter in Vlissingen nieuwe lijnen gekocht,  een mooie kwaliteit Talamex  Tiptolest 12 mm. De zaak van Van de Gruyter bestaat al eeuwen, het was tot de jarig 70 een zeilmakerij aan de Nieuwstraat in Vlissingen, de vissersboten brachten toen de vis nog aan de wal aan de Vissershaven, daar was ook de vismijn.
Met een van de zoons van de Gruyter, Rens, zat ik 6 jaar op de lagere school. Bij de Keersluisbrug staat aan de oostoever een oude platte bunker. Die bunker hebben ze opgekocht en er een woonhuis, winkel en zeilmakerij op gebouwd. Dat is een stevige fundering ! Rens heeft tot 2 jaar geleden de leiding gehad over dat mooie bedrijf, nu zijn er nieuwe van de Gruyters die de zaak draaien.

Nog wat gefietst in de omgeving van Vlissingen en bij Feike en Marijke lekker gegeten. Faja, de dochter van zoon Bart en schoondochter Elvira is er ook. Feike en Marijke zijn 'stik groos' op hun kleindochter.


's AvondsWK Belgie-Frankrijk gekeken. De slimme Fransen wonnen met 1-0, jammer maar verdiend.

Woensdag 11 juli.
Niet veel bijzonders gedaan. Ogen gesplitst in de vier nieuwe landvasten, krantje gehaald en naar Koudekerke en Vlissingen gefietst.
's Avonds bij het clubhuis van de WSV De Arne naar de 2e halve finale WK Engeland-Kroatie gekeken. Kroatie wint in de verlenging met 2-1. De aanwezige Duitsers juichen bij de twee doelpunten van CroatieHet zit nog diep die oorlog......
Het clubhuis zit in een mooi oud VOC pakhuis, 'de Kemel'


Donderdag 12 juli.
Om half een komt Ineke met de trein uit Leidschendam. Nog een beetje moe van de laatste dagen op school. Ook voor Ien een OV fiets gehaald en nadat we haar spullen hebben ingeruimd gaan we bij de Drukkerij een tosti eten
Donderdag Marktdag in Middelburg. En ook nog ringrijden en sjeesje rijden ! Stervensdruk dus in de binnenstad, niet echt de favoriete hobby van Ap.
Maar goed, het ringrijden was leuk, op mooie ongezadelde grote Zeeuwse knollen ! De winnaar is een jongen van 14 jaar uit Meliskerke. Hij wordt na afloop traditiegetrouw gejonassed.





We lopen nog even de stad door en doen een belangrijke aankoop: een eierprikker !
Op veel witte muren in de stad zijn gedichten geplaatst van Zeeuwse dichters. Die bij de ingang van de  Herestraat is het mooist:



Donderdagavond spreken we af met Pieter Stam en Gerda om in het clubhuis te eten. Zij wonen in Kleverskerke, vlak bij Arnemuiden. Met Pieter heb ik een lange verkiezingsmissies gedaan in Cambodja en Zuid-Afrika (verkiezing Mandela !) en twee lange missies naar SomaliĆ« voor de UN en Tanzania/Rwanda voor DRA. In die tijd hadden Gerda en Ineke regelmatig contact. Pieter is inmiddels 78, but still going strong. Hij heeft vorig jaar z'n Drascomb ingeruild  (met een beetje bijbetalen...) voor een 25 ft Tradewind Atol. Hij wil graag zeilervaring op de Noordzee of Waddenzee opdoen en vaart in het najaar een paar dagen met me mee naar een van de eilanden. Prima eten in het clubhuis "de Kemel" Ook mooi nieuw sanitair en lekker hete douches.

Vrijdag 13 juli
De OV fiets van Ap is stuk, het zadel zit los en de moer is verziekt. Dus een nieuwe halen op het station. Er staan nog 5 nieuw model OV fietsen, dat is mooi ! Ik lever m'n fiets in, geef aan dat ie defect is en wil het sleuteltje voor een nieuwe fiets uit de automaat halen: 'Geen fiets beschikbaar', dat is balen. Kennelijk zijn die mooie nieuwe OV-fietsen voor abonnementhouders.
Bij de rijwielstalling kun je ook fietsen huren. De mediterraan uitziende uitbater vraagt 2 x Euro 8,50 om een fiets tot morgen elf uur te huren. Ik vraag om een redelijk prijsje, het is tenslotte al half twee.  'Nee, en als het u niet bevalt dan gaat u maar gelijk de zaak uit, anders wordt ik agressief" Tjongejongejonge, het prinsje wordt boos.
Een flink eind richting Veere lopen is een groot,  verhuurbedrijf, 'Cycle Hub'. Daar een mooie Gazelle gehuurd, tot morgen twee uur. Met een kop koffie, "9,50 meneer ".

We gaan fietsen langs onze oude scholen. eerst naar de Chr.HBS in Middelburg, die staat er nog net zo bij als in 1961.


Dan naar de Chr. Kweekschool waar Ineke haar 3 aktes heeft gehaald. Helaas, die school is weg, er staat nu een cultureel en zorgcentrum met aanleunwoningen en zo.
Maar in de zestiger jaren zag het er, in de nieuwe Stromenwijk,  zo uit


Dan fietsen naar Koudekerke, in Huize Albertine was de opleiding voor Fysiotherapie gevestigd. Een mooie oude villa, nu in gebruik als B&B



Praktijklessen krgen we in verpleeghuis Der Boede, aan de overkant van de Koudekerkseweg. Maar dat is schrikken, het hele verpleeghuis en omliggende bossen zijn ten prooi gevallen aan projectontwikkelaars en is tegen de vlakte, ook alle bomen gerooid, belachelijk.  Alleen het hoofdgebouw, Villa Der Boede, is gespaard.



Verder gefietst langs het Nollebos (ook daar discussie over vakantiebungalows) naar de Boulevard. Heerlijk weertje, zon en een verkoelend windje. De karakteristieke  Hogere Zeevaartschool staat er nog steeds, op het balkon rond het torentje heb ik m'n eerste zonnetje leren schieten. Ik heb er de opleiding Stuurman BS en m'n derde rang gedaan. Het complex is nu verbouwd tot appartementencomplex maar ziet er van buiten nog hetzelfde uit gelukkig.


Verder naar Boulevard De Ruyter, met het mooiste uitzicht van Nederland ! Het is de droom van elke Vlissinger om aan de Boulevard te wonen, ook van ons, maar allerlei praktische en familie redenen houden ons nog even tegen.

Bij de vuurtoren heb je mooi zicht op de route die we morgen gaan varen, van Vlissingen de Westerschelde oversteken naar Breskens. Niet moeilijk, gewoon de fietspont achterna varen.


De beloodsing van de grote zeeschepen gaat dag en nacht door, altijd een spectaculair gezicht.


We rijden de oprit af, linksaf naar de oude markt. Daar staat nog steeds de lagere school waar Ap (toen nog Appie) 6 jaar op gezeten heeft. Links de Openbare Frans Naereboutschool, rechts de chr. Prins Willemschool, met meester van Zoelen aan het hoofd.


De lagere school en Mulo waar Ineke op gezeten heeft zijn afgebroken, ik zal nog zoeken naar foto's op internet.

Het is inmiddels half zeven, boodschappen gedaan bij AH, langs het jaagpad naar Middeburg en aan boord lekker macaroni met ham, kaas en ui klaargemaakt.

Morgen naar Breskens, maar eerst nog een mooie fietstocht naar Veere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten