dinsdag 3 juli 2018

2018 Zomervakantie Dag 5 : IJmuiden - Hellevoetsluis

Maandag 2 juli  - Lange en mooie tocht naar Hellevoetsluis

  • IJmuiden - Stellendam 58 zm - totaal 156 zm 
  • Vertrek 09.15 h. tussen de pieren Aankomst 20.15 h.
  • Wind: O 4-5 , krimpend naar N 3-5
  • Weer: Onbewolkt, zonnig, 24 gr. C.
Prima windverwachting, dus om 08.45 gooien de 4 NB's los, hijsen de zeilen in de havenmond en we zijn om kwart over negen op de Noordzee. De ferry uit Newcastle vaart net de havenmond in, de twee NB24's zijn kleine stipjes.....


De wind is oostelijk en varieert tussen Bft 3 en 5. We lopen een mooie vaart, na een uurtje gaat de stroom meelopen en we meten tot 7 kts over de grond. Het is fantastisch zeilweer.


Tegen 13.00 h. zijn we bij de 'aanbevolen ankerplaats voor grote schepen' voor de kust van Scheveningen. 
Het ligt weer redelijk vol met opdrachtloze schepen waaronder twee afzinkbare zware lading schepen. Die lagen er vorig jaar ook al, het gaat niet goed in die branche.


OM 15.00 h. melden we ons op kanaal 3 bij de MN1 boei. We hebben nu veel gemak van de externe marifoonhouder en speaker,  De verkeersleider van dienst neemt z'n werk erg serieus en begeleid enigszins verwarrend beroeps- en pleziervaart. 
Tot grote vreugde van Sybren komt de Eendracht naar binnen na een dagtocht met 80 passagiers. Sybren is in de jarig 80 vaak aangemonsterd als scheepsarts.


Het is in de Maasmond altijd een rommelige, knobbelige zee omdat bij afgaand tij  de Nieuwe Waterweg met kracht de zee in stroomt. De boot schommelt en slingert alle kanten op, typisch zo'n zeetje voor Belgische zeeziektepillen. Maar die hebben we allebei niet nodig.

De wind neemt behoorlijk af, sommigen moeten uitwijken voor een containerschip, bij ons gaat een grote jongen achterlangs.


Na het oversteken van de Maasgeul krimpt de wind naar NW en zeilen we met 5 kts richting Slijkgat.

In de verte vaart de Madame Rosa met Dick en twee zeilvrienden. Jet had geen zin in zo'n lange tocht (ze had graag Scheveningen aangelopen, maar de haven is gesloten vanwege de Volvo Ocean Race en het WK zeezeilen).


De Kuum ligt soms achter ons, dan weer voor ons, in het tegenlicht is het een mooi gezicht met de kluiver bij.



De officiële aanloop naar Stellendam begint bij de SG 1, nogal ver naar het westen, maar omdat we maar 85 cm diep steken (en dit al tien keer eerder hebben gedaan) kunnen we een heel stuk afsnijden en komen uit bij de SG12. Minste waterdiepte was 2,40 m. Met de vloedstroom mee en een NO 4 lopen we no time de havenmond van Stellendam binnen. De IJsvink ligt daar al te wachten, Ben en Joke hebben bij het oversteken (voor de eerste keer) van de Maasmond op zeker gespeeld en daar de motor een uurtje aangezet. 

De Goereese sluis schut ons snel naar binnen en om 20.00 h. varen we het havenkanaal van Hellevoetsluis in Achterin aan stuurboord, vlak voor de brug is nog een klein plaatsje vrij. We liggen hier prachtig. Ap is een beetje moe en licht chagrijnig, maar de verdiende afmeerborrel maakt weer een hoop goed. 58 zm in 11 uur, dat is een mooi resultaat !

Een half uurtje laten komen ook de Kuum en Madame Rosa binnen en zowaar ook de Windroos. Margreet en Geert hebben in Dordrecht de mast weer overeind gezet en zijn via Oude Maas en Spui naar Hellevoetsluis gezeild. Ook een hele prestatie hoor, in twee dagen binnendoor van Durgerdam naar Hellevoetsluis en dan ook nog de mast helemaal plat en weer overeind !


Om negen uur een Ierse kroeg ingedoken voor de 2e helft van België-Japan. In de kroeg zitten een tiental Belgen en de spanning is te snijden, Belgie 0-2 achter, amai ! In de laatste 15 sec. maakt België 3-2, iedereen blij ! Na afloop met de hele groep nog een patatje met kroket op een verlaten terras. Smaakt prima.

Morgen blijft iedereen een dag liggen in Hellevoetsluis. Er valt genoeg te beleven hier en Sybren en ik zijn na 5 dagen zeilen wel aan een rustig dagje toe !

Evaluatie: zo'n tocht van ruim 55 zm van IJmuiden naar Stellendam is met deze O en NO wind 4-5 goed te doen en een prachtige belevenis. Maar met een westelijke of zuidelijke wind, of met minder wind, zou ik er niet aan beginnen. Het is ver en met soms onvermijdelijk wind tegen stroom krijg je akelige golven. Vanaf half juli hoeft het ook niet meer, dan is de haven van Scheveningen weer open voor passanten en kun je bij Simonis heerlijke visjes eten en een dag later comfortabel naar het Slijkgat varen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten