dinsdag 31 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 35 - Boulogne naar Calais

Maandag 30 juli - Een "rustige" tocht naar Calais

  • Boulogne - Calais 18 zm - totaal 403 zm 
  • Vertrek 12.30 h. Aankomst 16.45 h.
  • Wind: WZW 2 later 3-4
  • Weer: Bewolkt, af en toe lichte regen, later zonnig

's Morgens boodschappen bij de grote Carrefour op 10 min. lopen van de jachthaven. Ineke heeft zin in een Hollandse pot, dus aardappelen, gehaktbal en sperziebonen. Verse baguette de campagne, flesje rosé en andere nuttige zaken.
Naast ons ligt een Hallberg Rassy met twee aardige belgen aan boord. Zij liggen bij de VNZ in Blankenberge en herkenden de Schone Waardin (of was het de Windroos ?) 
Voor vertrek de watertank en flessen vol tanken met schoon drinkwater. In Calais en Duinkerken heeft het water uit de kraan een rare smaak.
Bijna overal in Frankrijk moet je je eigen slang meenemen, maar hier n Boulogne kun je een slang gebruiken van het havenkantoor.

Om 12.30 h. HW -2, maken we los en varen naar de haveningang. De niet meer gebruikte ferry-terminal is nu in gebruik als meeuwenflat.


De skyline van Boulogne laten we achter ons, het Nausicaa aquarium en de vier vierkante flatgebouwen.



Bij het hijsen van de zeilen gaat er van alles mis. We zijn vergeten om de grootzeilval aan te slaan, dat is snel verholpen. Een rif zetten gaat ook al niet soepeltjes en bij het hijsen van de fok blijkt dat de fokkeschoot nog niet is vastgemaakt, de fok wappert alle kanten op. Ineke vindt het allemaal niet leuk. Volgende keer toch zorgvuldiger alles zeeklaar maken !

Maar goed, eenmaal de zeilen gezet varen we met bijna 7 kts naar het noorden. Er staat 2,5 - 3 kts stroom. Het waait WZW 4-5 en we varen ruime wind. Na het ronden van Cap Gris Nez gaat het rif er uit. Er staat daar een erg knobbelige, vervelende zee, de lange westelijke oceaandeining en de kortere windgolven uit het zuidwesten slaan tegen de kaap en kaatsen weer terug, we schommelen alle kanten op en zetten even de motor bij. Volgende keer maar op ruime afstand er langs.

Om 15.20 h. varen we met nog steeds 7 kts langs Cap Blanc. daar willen we morgen naar toe fietsen !


We varen het  vaarwater naar Calais binnen, houden de grote groene tonnen aan BB en hebben geen last van de vele ferries naar Calais en Duinkerken. 


Om half vijf zijn we bij de havenmond van Calais, in de luwte van de westelijke pier haalt Ineke  de zeilen naar beneden en willen we naar binnen varen. De havenlichten staan op 3 x rood, in- of uitgaande ferries dus. Ik roep op Ch. 17 de port control op en krijg toestemming om naar binnen te varen: "as quick as possible sir and keep good watch".
Nog geen 10 min. later vertrekt er een ferry en komt er een andere binnen. 


De brug naar de jachthaven draait om 16.52 h. dat halen we makkelijk en een kwartiertje later liggen we in box B23 met de kop in de wind. Met links en rechts verweesde solozeilers uit Engeland.Ze liggen er nogal verwaarloosd bij. 

Het was ee mooie, snelle tocht, 18 zm in 3,5 uur.

Ineke gaat even een uurtje te kooi en Ap maakt een praatje maken met de havenmeester. Ze vertelt dat je in Calais bij Vel'In locaties, overal in de stad, witte fietsen kunt huren voor 1 Euro per dag. Dat gaan we morgen uitproberen.

Nu eerst gehaktballen draaien, met en eitje en paneermeel. Maar hoe leg je uit bij Carrefour dat je paneermeel zoekt: " c' est un sort de farine, du pain sec, moulu, pour faire croquettes ". Iedereen werd er bij gehaald, rare hollanders ! Maar een oudere verkoopster bracht uitkomst, het heet  "chapelure" !

Het Hollandse maaltje smaakte uitstekend, we hadden geen puf meer om de stad in te gaan en keken nog even naar het NOS nieuws en de Slimste Mens. Ja, snelle WiFi hier in Calais, trouwens ook in Boulogne en Etaples.
De kermis is nog steeds bezig (tot half augustus !), maar in de kajuit heb je daar weinig last van mede dankzij de Alpine oordopjes !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten