donderdag 19 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 21 - 'A Very bumby ride to Oostende

Dinsdag 17 juli -  Harde wind tegen stroom, Ineke is 'not amused'

  • Blankenberge  - Oostende 14 zm (normaal 10 zm) - totaal 280 zm 
  • Vertrek 08.45 h. Aankomst 11.45 h.
  • Wind: WZW 3-4, later 5 
  • Weer: Zonnig, 19 gr. C.
Vanaf een uur of elf, 2 uur na HW, gaat de stroom westwaarts, dus rond 11 uur vertrekken is het plan. Nou, dat lukt redelijk, Ap haalt verse croissantjes en een lekker volkorenbroodje bij de bakker tegenover de havenmeester. Snel douchen en rond 9 uur liggen we tussen de staketsels van Blankenberge. We nemen met weemoed afscheid van de Vrije Noordzee Zeilers en de flamboyante havenmeester. Als we weer terugkomen dan moeten we bellen want 'voor zo een schoon bootje heb ik altijd nen plekske, als dan de echte schone waardin ook maar aan boord is'

In de voorhaven de zeilen hijsen en tussen de pieren kunnen we al zeilen. Er staat een WZW 4 en we hebben 1,5 kt stroom mee. Dat betekent de hele toch naar Nieuwpoort opkruisen tegen die steile, vrij hoge golven. Na de eerste pets buiswater in Ineke's nek besluiten we om niet verder te gaan dan Oostende.
Op de plotter is mooi te zien dat we dankzij de westgaande stroom mooie grote kruishoeken maken, dat zijn we niet gewend bij de NorthBeach.



Het is een erg hobbelig tochtje, maar de 14 zm naar Oostende leggen we toch in 3 uur af. Ineke heeft een uur voor vertrek een 'Belgische reiscapsule' genomen en wordt niet misselijk, hooguit een klein beetje chagrijnig.
Een Belgische tonnenlegger komt ons tegemoet onder de kust van Oostende.



Het waait nu Bft 5 en er komt vrij veel buiswater over. Achteraf had ik natuurlijk in Blankenberge een rif moeten zetten, nu is dat nogal lastig en het is nog maar een half uurtje naar Oostende. 

Om half twaalf zeilen we tussen de nieuwe pieren van Oostende. Drie jaar geleden zijn er om de oude staketsels twee grote havenhoofden gebouwd. Het Westerstaketsel is blijven staan. Gebouwd in 1903 van tropisch hardhout uit Belgisch Kongo (bois de fer) en met de status van historisch maritiem erfgoed.

Het binnenvaren is nu een stuk aangenamer geworden. In de voorhaven is nu alle ruimte om de zeilen te strijken. We meren af bij de RNSYC, direct aan SB. De Yacht Club is helemaal opgeknapt, er liggen nu mooie steigers. We krijgen van de zeer behulpzame havenmeester een mooie plek aan de steiger, de Schone Waardin  past er precies in. Goedkoop is het hier niet, met Euro 2,70 per meter, maar waar lig je op 3 min. van strand en boulevard ?!



Na het afmeren zijn we allebei wel toe aan een kop hete soep en paar uurtjes rust. Aan het eind van de middag gaan we de stad in en genieten van een brassband concert bij de muziektent. We eten een lekkere wrap met frietjes bij de Big M en gaan op tijd naar bed. Morgen op de fiets naar Nieuwpoort !









Geen opmerkingen:

Een reactie posten