dinsdag 24 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 26 - Calais - Boulogne sur Mer

Zondag 22 juli -  Opkruisen naar Boulogne bij ZW 3-4

  • Calais - Boulogne 30 zm - totaal 355 zm 
  • Vertrek 14.00 h. buiten de pier. Aankomst 19.30 h.
  • Wind: ZW 3-4 soms 5
  • Weer: Licht bewolkt,  22 gr. C.
Calais is een aardige stad, en de jachthaven is prima, maar de kermis op de kade bij de jachthaven gaat met erg veel herrie door tot 1 uur ' s nachts. We besluiten om vandaag door te varen naar Boulogne. De windverwachting is W 4, krimpend naar ZW.  De weerberichten van Meteo France Maritime zijn erg prettig en betrouwbaar. Ik maak alleen altijd de vergissing door te denken dat NO 4 noordoost 4 is, maar het is natuurlijk Nord-Ouest, NW 4 dus.

Vanaf HW Dover + 4 gaat de stroom meelopen naar Boulogne, dat is om 14.00 h. De laatste opening van de brug is HW + 2, om 12.00 h. dus we gaan in de 'avant-port' anderhalf uur aan een mooring liggen. Lekker rustig en een aardig zicht op het na-oorlogse Calais. Beter gelukt dan Duinkerken.


De harbour traffic lights staan op dubbel rood voor uitgaande vaart,. Komt er een ferry aan ?, we zien niks binnenlopen of uitvaren ! Na een oproep aan Port control springen de lichten direct op groen. Tussen de pieren waait het ZW 5 en we zetten een rif in het grootzeil. Dat vaart een stuk comfortabeler.
De voorspelling van Meteo France komt aardig uit, maar alla, we hebben 2 kts stroom mee, dus we kruisen met lange slagen naar het westen, richting Dover (3 uurtjes) en korte slagen naar het zuiden. Om kwart voor vier hebben we Cap Blanc bijna dwars.


We zeilen mooi in balans met fok en gereefd grootzeil en het is heerlijk weer. De zee is wat knobbelig, met een golfhoogte van ongeveer een meter. De lange oceaandeining loopt naar binnen,  nog twee lange slagen en we zijn bij Cap Gris Nez.

Vanaf hier is het redelijk scherp aan de wind, pal zuid,  naar Boulogne. Nog 5 zm en de zeeziektepil en een hete cup-a-soup doen goed werk bij Ineke, genieten vandaag  !

We ronden Cap Gris Nez
Het markante havenhoofd van Boulogne zie je al vanaf Cap Gris Nez liggen en met 5 kts zeilen we er vlotjes naar toe, de wind is wat gaan liggen en het rif is inmiddels uit het grootzeil.

Om zeven uur zijn we tussen de gigantische havenhoofden en zeilen nog een kwartiertje door tot de haveningang. Boulogne is een fijne, makkelijke haven om aan te lopen.


We varen helemaal door, langs Nausicaa, het grootste zeeaquarium van Europa, tot vlak voor de spuisluizen bij de 'Port de Plaisance' en we krijgen van de havenmeester direct een mooie plek aan de laatste steiger, weer tussen de kleine vissersboten. 

Even opfrissen en schoon schip maken, een afmeerborrel en bij Bar Hamiot, direct over de brug, bestellen we een smakelijke 'Steak Chez les Ch'tis" met een karaf lekkere Sylvaner.
We voelen ons weer thuis in Boulogne en blijven hier twee dagen liggen om per huurfiets de omgeving te verkennen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten