zaterdag 7 juli 2018

2018 Zomervakantie Dag 8 - Ooltgensplaat naar Ouddorp

Donderdag 5 juli - De laatste etappe van de NB Zeelandtocht

  • Ooltgensplaat - Ouddorp 30 zm - totaal 212 zm 
  • Vertrek 09.10 h. Aankomst 17.10 h.
  • Wind: NW 2-4 
  • Weer: Onbewolkt, zonnig, 25 gr. C.
De windverwachtig met zo'n stationair hogedruk gebied is altijd ongewis, nu weer (weinig) wind in de NW hoek. Vertrek uit Ooltgensplaat redelijk vroeg, nog even tijd voor Sybren om verse broodjes en karnemelk te kopen. De douches bij de WSV zijn trouwens hard en heet, prima. We komen hier zeker terug. 
Om 9 uur gooien de 5 NB's los (en de Schone Waardin vergeet de stroomkabel, dus pang ! (Gelukkig niks kapot, niet aan de kabel en ook niet aan de walstroomkast)  

We varen rustig de haven uit door het mooie havenkanaaltje naar het Volkerrak.


Op het Volkerrak staat weinig wind, pas later in de middag zal de wind aantrekken.
Dit vaarwater wordt intensief gebruikt door de beroepsvaart van Rotterdam via het Schelde-Rijn kanaal naar Antwerpen of via de Krammersluis naar Wemeldinge en Gent.


Als we de Krammer sluizen naderen komt een sleep-duw combinatie met een eigenaardige lading ons tegemoet. Zijn het elementen voor windmolens of voor een booreiland ?


We hebben geluk bij de Krammersluis, we varen zonder wachten de sluis in en ook het schutten gaat onverwacht snel in die zoutwater/zoetwater scheidings sluis.

Ook de sluis naar de Grevelingen draait vlotjes, het is niet extreem druk. Dat is in de schoolvakantie wel anders. Maar een kleine North Beach 24 kan altijd wel als laatste de sluis in en ergens achteraan vastmaken.

Op de Grevelingen staat een aardige NW wind. Alle zeilen bij en het hele stuk naar Ouddorp, zo'n 12 zm, opkruisen. Op de plotter kan je mooi zien dat de NB daar niet voor gebouwd is, want we maken kruishoeken van hooguit 40 gr. Maar goed, 
'a gentleman never sails upwind' al is het nu wel even nodig. 


We hebben nog even de tijd en iedereen geniet weer van deze fraaie zeildag. De madame Rosa, met nieuwe kluiver met een rvs voorlijk, loopt ons langzaam op.


We krijgen nog een gevaarlijk uitziende gast aan boord, na twee minuten had ie door dat er niks te halen viel en vloog weer verder op zoek naar een smakelijke hap.


Om kwart voor vijf  zeilen we langs het clubhuis van de WSV Ouddorp. Daar staat Ineke vrolijk te zwaaien. Jur en Margareta hebben haar in Rotterdam-Alexander opgepikt.


Havenmeester Joost geeft ons mooie plekken aan de passantensteiger. Iedereen blij en opgetogen na deze 5 mooie zeildagen van Durgerdam naar Ouddorp, van het ene oude vissersdorp naar het andere !


Wim en Trudy nodigen iedereen uit voor een borrel in hun huis aan de haven. 
Je zal er maar wonen met zo'n prachtig uitzicht over de Grevelingen ! 

Om half acht gaat iedereen naar het clubhuis voor een voortreffelijk diner.



Maar eerst natuurlijk de onvermijdelijke groepsfoto :


Bovenste rij: Jet & Dick, Ben, Ineke, Joke, Sybren, Wim, Geert, Margareta, Albert, Marja en John
Onderste rij: Trudy, Jur en Margreet 
Vanaf morgen gaat elke bemanning op eigen houtje de Zeeuwse wateren verkennen. De Schone Waardin gaat in de loop van de middag naar Herkingen voor een rendez-vous met onze Waarschip vrienden. En natuurlijk om daar 's avonds op een groot scherm naar de kwartfinale Brazilië - België te kijken ! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten