zondag 29 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 30 en 31 - Etaples en Le Touquet Plage Paris

Donderdag 26 juli en vrijdagmorgen 27 juli   -  Luieren in Etaples en met de bus naar Le Touquet Paris Plage

Etaples was tot WO1 een belangrijke vissersplaats met meer dan 200 vissersboten. Dat is allemaal verdwenen, de monding van d rivier Canche en verderop ook van de Somme is verzand. Maar als je langs de lange kades loopt dan kun je je goed voorstellen wat een bedrijvigheid hier was.
Er varen nog een paar boten onder de vlag van Etaples, maar dei hebben ligplaats in Boulogne.

Verder is er niet zoveel te beleven hier. De excursieboot vaart rond hoogwater drie keer snel met 30 toeristen naar de monding, hopelijk liggen er zeehonden. Tochtje van 45 min. heen en terug. Per persoon Euro 11,- , lijkt me aardige business.


Op de kop van de pier is een sculptuur van een bekende kunstenaar, een hengelaar. Er staan meer beeldjes in het dorp

We willen naar het museum, maar dat is vandaag alleen ' s morgens open. Moet erg mooi zijn, maar dat laten we vandaag maar schieten.


Ik denk dat je in het uitgestrekte waddengebied langs de N oever mooi kunt wandelen.
Verder de bekende boulangeries en charcuterie, een kleine supermarkt en 's morgens natuurlijk de visstalletjes met verse vis en schelpdieren.


Aan de lange steiger ligt een prachtig Drascombe-achtig zeiljachtje. Volgens de schipper is het 40 jaar oud en ontworpen door Jacques Cousteau. Diepgang 40 cn een midzwaard.

Aan de kopsteiger bij het havenkantoor ligt een replica van een vissersboot uit begin vorige eeuw. Gemaakt van zwaar, degelijk hardhout lijkt het.


Aan het eind van de middag maken we een mooie wandeling en eindigen uiteindelijk bij het terras aan de kade met een karafje rose. Hier gan we vanavond ook een hapje eten, er staat een lekkere 'salade nautique' op het menu.

Ineke draait een was in de plaatselijke Laverie, de droger doet het niet, dus dan maar alles aan de boot hangen in de avondzon.


Pas om 3 uur voor HW komt het water echt op, daarvoor is er een soort evenwicht tussen rivierwater naar buiten en de vloed naar binnen. De eenden vinden het best zo !


Als tegen 23.00 h. de vloed echt binnenloopt dan gaat het ook hard. Het log geeft 2 uur voor HW 2,0 kts aan, maar dat zakt een uur voor HW weer snel terug naar 0,5 kts. Goed om te weten i.v.m. het vertrek morgen


De volgende dag, vrijdag 27 juli, is het om 12.51 HW. We staan redelijk vroeg op, nemen bij de boulangerie bij de bushalte (5 min.lopen) een goeie koffie met een croissant en gaan met de bus naar Le Touquet.


Le Touquet Paris Plage is rond 1850 'ontworpen' asl een badplaats voor de 'Chic de Paris et Londres'.
De Cote d' Azur was nog niet goed bereikbaar met bus, trein of EasyJet en Le Touquet was twee tot drie uur met de nieuwe treinlijn.
Vanaf het begin golden er strikte regels qua architectuur , je kunt zelfs een rondleiding doen langs de hoogstandjes van Franse en Engelse landhuis architectuur.



Ook aan de boulevard stonden tot WO2 van die mooie villa's, maar daar is weinig van over.
Lelijke appartementen hebben de kustlijn verpest, een enkele villa houdt moedig stand.


Nu is Le Touquet een populaire bestemming voor Parijzenaars, maar ook voor Engelsen, en soms denk je dat je op het strand van Scheveningen loopt.


We moeten  met de bus van 11.40 h. terug, want we willen vandaag rond HW de baai verlaten en naar Boulogne zeilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten