donderdag 26 juli 2018

2018 Zomervakantie dag 29 Boulogne sur Mer - Etaples

Woensdag 25 juli -  Langs de kust en door de Baie d' Etaples

  • Boulogne - Etaples 17 zm - totaal 369 zm 
  • Vertrek 07.55 h. buiten de pier om 08.15 h. Aankomst op HW 11.50 h.
  • Wind: ZW 0-1 
  • Weer: Zonnig, beetje diezig 23 gr. C.
Op verzoek van onze zeilvrienden in Zeeland en bij de NorthBeach club maak ik een wat uitgebreider verslag van deze mooie en uitdagende tocht. Hoewel, als je wadvaren gewend bent dan komt het je allemaal wel bekend voor.

Volgens de nieuwe Cruising Almanac kun je de baai binnenvaren HW -2 tot +2. al vaar ik zelf het liefst met de vloedstroom naar binnen. Als je dan vast komt te zitten dan kom je zo weer los. Bij vallend water moet je minimaal 8 uur wachten, daar is al eens eerder ervaring mee opgedaan in de Baai van de Somme....

Het is om 11.29 h. HW in Etaples.  We vertrekken om 08.00 h. uit Boulogne met een heel zwak W windje. De eerste twee uur nog wat stroom mee, alle zeilen op en de motor zachtjes bij en 10.55 zijn we bij de Merida boei.


Vanaf deze wrak boei zie je de eerste rode en groen La Canche tonnen al goed liggen. Het is nu een kwestie van netjes tussen de 7 paar tonnen varen. Ineke schiet direct in haar wadden-modus en ziet alle rode en groene tonnen al van ver. Ze heeft de ogen van haar vader, machinist bij de NS.
Het is druk met catamarans, zeekano's en open bootjes van de zeilschool. 


De tonnen zijn niet groot maar prima te zien en het eerste paar zijn lichtboeien.. We meanderen een beetje door de baai. We loden  nergens minder diepte dan 2,00 m. en dan steken we ook nog stukjes af.

Aan de noordkant van de baai vaar je vlak langs een zandbank bij Le Touquet Paris Plage, daar ligt soms een grote groep grijze zeehonden.


Na 7 paar tonnen begint de rivier La Canche naar Etaples. Hier staat aan de N kant aan BB een groot baken (Camiers) met geleidelicht. Vanaf hier nog een paar rode en groen tonnen en dan steekbakens.


Een grote rode RIB 'Assistance' komt hinderlijk naast ons varen. Hij vraagt of we hulp nodig hebben. nee dus. Maar hij dringt nog een keer aan, het lijkt een particuliere berger die wat wil verdienen. Na 10 min. druipt ie af. 

De route over de rivier is goed aangegeven met rode en groene bakens. Die staan aan het einde van strekdammetjes, dus niet aan de binnenkant passeren.
Aan de noordwal van de rivier zijn 1 m. hoge damwanden geplaatst om verzanding tegen te gaan, verderop ook aan de zuidwal. Maar die zie je niet bij HW



Op de kentering om 11.40 h. komen we bij de jachthaven. Ik had de havenmeester opgeroepen op kanaal 9, maar zijn reactie was voor ons onverstaanbaar. Hij staat wel klaar op de meest westelijke steiger en geeft aan dat we met de boeg naar het westen moeten afmeren. Dit i.v.m. de vloedstroom die hier vanaf 2 uur voor HW met 2-2,5 kts naar binnen loopt.

We krijgen een mooie plek met uitzicht op de monding en het waddengebiedje. Zo, nu eerst een............... bord nasi met een omelet. 
Dat was genieten vandaag !


Hieronder een screenshot van de route die we gevaren hebben. De paarse lijn is de damwand, geen probleem als je maar binnen de steekbakens blijft.



Vlak bij de haven valt een stootwil in het water, we draaien snel terug, maar dan valt het nog niet me om zo'n wil met de pikhaak aan boord te krijgen, maar gelukt !


Derde van rechts is de Schone Waardin
Na een korte avondwandeling en een lekker frietje gaan we terug naar het schip.
Een mooie zonsondergang krijgen we cadeau !




Een paar praktische tips:

- Probeer op HW -1 tot HW aan te komen. Dan is de vloedstroom een stuk    minder. Rond HW -2 loopt er nog een stroom van 1,5 - 2,5 kts naar binnen, met motorpech heb je dan een probleem, de brug achter de haven is maar een meter of 6 hoog.
En sowieso je anker stand-by houden.

- Diepgang
Een North Beach steekt max. 0,85 m. dat is geen enkel probleem. 
Tot een diepgang van 1,30 m. is de route volgens de almanacs goed te doen, maar zelfs op de diepste ligplaatsen (drijvende steigers) in de jachthaven staat bij Springtij maar 60-80 cm water. Geen probleem, want de bodem is zanderige modder en je zakt er een stukje in weg. Doet denken aan de jachthaven van Juist, maar het valt hier niet echt droog.
Doe je de tocht rond Doodtij, dan is het verval geen  6 meter, maar 'slechts' 4 meter. Dus bij HW een meter minder water en bij LW een meter meer. 

- Ligplaats
Er zjn veel vrije ligplaatsen, hoe meer je naar buiten en naar het westen ligt hoe dieper. De havenmeester geeft, heel attent, aan passanten een ligplaats in zo diep mogelijk water.

- Faciliteiten
Mooi nieuw havenkantoor met binnen en buiten zitjes, snelle WiFi en mooi gratis sanitair. Ook stroom en water is bij het liggeld van 16 Euro inbegrepen.

- Veel winkeltjes en heel veel visrestaurants. Aan de kade wordt in viskramen verse vis verkocht. De vissers van L'Etaples mijnen sinds een jaar of dertig overigens in Boulogne.
Vlakbij de haven is een kleine supermarkt en een boulangerie. Op fietsafstand is een grote Lidl.
Fietsen huren bij het station is duur, 16 Euro voor 24 uur. 

- Vlak bij het havenkantoor is het Musee Maritime d' Etaples. Veel informatie over de geschiedenis van de visserij, Begin vorige eeuw lagen hier meer dan 200 vissersschepen.

- Op 5 min. wandelen van het havenkantoor, vlak voor de brug,  stopt de bus naar Le Touquet Paris Plage, kost 1 Euro !




Geen opmerkingen:

Een reactie posten